torstaina, joulukuuta 17, 2009

Epäpätevä sossu pätee huostaanottamalla

Olen pitkään seurannut erästä sosiaalityöntekijää. Sankarimainen "lasten pelastaja" on nyt osoittautunut puutteellisesti ammattiinsa koulutetuksi ja epäpäteväksi.

En edes minä osannut epäillä, hänellä ei ole tutkintoa sosiaalityöstä.

Hänen suosimansa amerikkalaisen elokuvan action-otteet ovatkin olleet vain peitetarinaa. Hän on yrittänyt vimmaisella lastensuojelutyöllään salata sitä, että sosiaalityöntekijän akateeminen koulutus puuttuu tyystin.

Hänestä on ollut hienoa olla kunnan virkamies. Asema on voidellut jotain osaa hänen identiteetissään.

Hän on hyvä esimerkki siitä, kuinka vaarallista saattaa olla se, että vähäisellä itsetunnolla ja kapasiteetilla varustetulle ihmiselle uskotaan vastuullinen työ ja asema.

Tämä sosiaalityöntekijä otti perheestä lapset kiireellisesti huostaan tolkuttomilla väitteillään. Huostaanottopäätöksen lähti mukaan allekirjoittamaan kunnan toinen sosiaalityöntekijä, koska tällä toisella oli huostaanoton vaatima sosiaalityöntekijän pätevyys.

Epäpätevä sossu näki ennen kiireellistä huostaanottoa ja vielä sen jälkeen paljon vaivaa, että kiersi kaiken huipuksi markkinoimassa käsityksiään kyseisestä perheestä muille viranomaisille, jotka tutkivat lapsia.

Sossun värittämä ja vääristelemä esitieto näyttää muuten kelpaavan erityisesti psykologeille. Psykologin kirjoittamia käsityksiä erään perheen asiakaspapereista lukiessani minulle mieleeni nousi levottomuutta aiheuttavia epäilyksiä.
Mahtaisiko psykologien koulutuksessa ja ammatillisessa itseymmärryksessä olla jotain tarkasteltavaa? Psykologien tekemät kirjaukset eli tapa ja diskurssi, jonka mukaan kirjoittavat, vaikuttaa suoraan sanottuna huuhaalta!

Joka on tähän saakka halunnut välttää noitatohtoreita, hänen kannattaa kiertää myös psykologit kaukaa.

Psykologit vaikuttavat itse olevan kovin halukkaita kirjoittamaan kaikenlaista omien tuntemusten ja oletustensa perusteella. Se hämärtää ja rapauttaa ihmisten käsitystä ammattikunnasta. Eipä siis ihme, että psykologisoiminen on muodikasta monilla hallinnonaloilla, kuten sosiaalityössä. Lukemieni asiakaspapereiden mukaan myös terveydenhoitajalla on käsitys itsestään taitavana psykologina. Kammottavaa.

Psykologien työn laadun leväperäisyyteen sopii hyvin se, että psykologit ovat merkittävässä asemassa, kun sosiaalityöntekijä selvityttää lastensuojelun tarvetta perheessä. Sossu voi siis tilata psykologien ammattikunnalta suurinpiirtein sellaisen lausunnon kuin sattuu kyseistä lastensuojelutapausta varten tarvitsemaan.

Epäpätevä sossu
haki epätoivoisesti
tunnustusta


Kyseisen sossun harjoittama viranomaisten manipulointi on ollut ymmärrettävää. Hän on itse puutteellisesti koulutettu omaa virkaansa varten, joten toisilta virkamiehiltä tulevat puolustavat lausunnot ovat olleet tärkeämpiä kuin totuuden selvittäminen.

Epäpätevyytensä takia hän ei olisi kestänyt sitä, että toiset viranomaiset olisivat alkaneet ihmetellä hänen toimiaan. Siksi hän on ponnistellut ankarasti, jotta on saanut syötettyä omia näkemyksiään muille viranomaisille. Hän on tarvinnut viranomaisten tukea epätoivoisesti.

Olen pitkään tiennyt, että kyseinen sossu on epäpätevä ainakin lastensuojelutyöhön, vaikka kunta on antanut hänelle nimenomaan lastensuojelun vastuualueekseen. Mutta minäkin luulin tähän saakka, että vain lastensuojelun opinnot olisivat puuttuneet.
Uskoin, että tämäkin hurja kontrollivallan edustaja sentään on akateemisen loppututkinnon suorittanut sosiaalityöntekijä. Mutta ei.

Lastensuojelun sankari
ei kertonut
epäpätevyydestään

Asiakkaat ovat joskus rohjenneet kysäistä jotain hänen pätevyydestään. Hän on vastannut viivytellen. Asiakkaille on selvinnyt jossain vaiheessa aiemmin se, ettei hänen ainakaan lastensuojeluun ole pätevöitynyt.
Tuotakin tiedon palasta piti odottaa useita kuukausia.

Nyt on selvinnyt, että hänellä on ehkä sosiaaliohjaajan koulutus. Sosiaalityöntekijä puolestaan on akateeminen tutkinto, sossut valmistuvat yliopistosta.

Tämä kyseinen sosiaalityöntekijä on nähtävästi kärsinyt siitä, että hän on epäpätevyytensä takia ammatissaan myös epäuskottava. Heikko itsetunto panee ihmisen puuhailemaan vaikka mitä, jotta voisi tällaisella itseterapoinnilla torjua kaikenlaisia mörköjä.

Hän on koettanut hankkia itselleen vahvempaa statusta, asemaa ja siten myös toisten virkamieskavereiden arvostusta sillä, että on ryhtynyt tekemään kiihkeästi lastensuojelua pienellä paikkakunnalla. Hänestä on tullut pelätty lastensuojelija. Hän on ehkä tulkinnut väärin ihmisten tunteman kauhun. Hän on luullut sitä kunnioitukseksi.

Aseman rakentamiseen ei ole tarvinnut lapsiperheiltä ja muilta kuntalaisilta tulevaa arvostusta. Tällekin sossulle on riittänyt se, että toiset virkamieskaverit kunnantalolla arvostavat häntä. Kunnan virkamiehet elävät omissa suojatuissa piireissään.

Sosiaalihallinto ja kuntalaisten elämä paikkakunnalla ovat tällä tavoin kaksi aivan eri maailmaa, joiden ei tarvitse kohdata. Tämäkin sossu sai pitkään, vuosikausia, elää omassa rauhassaan kunnan virastotalon lintukodossa.

Hän ehti jo täysin tottua siihen, että toisilta virkamieskavereilta tuleva palaute on ihan riittävää - kuntalaisten näkemykset vain häiritsevät.

No, nytpä näyttää tämä työkavereidenkin antama arvostus rapisseen. Hiekalle rakennettu sortuu ennen pitkää.

Sossua ei ole enää pitkään aikaan näkynyt työpaikallaan. On pitkällä virkavapaalla.