lauantaina, joulukuuta 19, 2009

Ihmiset eivät näe sortoa

Ensimmäisen kunnollisen pakkasviikon päätteeksi on ajankohtaista puhua marjanpoiminnasta.

Olen hiukan kauhuissani kuunnellut ja lukenut juttuja Thaimaasta Suomeen matkustavista metsämarjojen poimijoista. Heille käy hommassa huonosti, heikkojen marjavuosien jälkeen ei ole voinut päätyä mihinkään muuhun päätelmään.


Liikun usein Lapissa. Toissakesänä kuulin, että Kuusamossa eräs thai-poimija teki itsemurhan. Myös toinen takaisin kotimaahansa Thaimaahan palannut maanmies kuului päätyneen samaan ratkaisuun.

Hämmästelin, miksi itsemurhista ei puhuta julkisuudessa, jos ne ovat totta.

Marjastajat maksavat itse kaikki kulunsa. Jo pelkästään lentolipun maksamiseen saa kerätä älyttömästi marjoja.

Kansanedustaja Pekka Haavisto (vihr) kertoo Vihreän Langan kolumnissaan (9.10.2009) "Köyhät keskuudessamme" sattumalta näkemistään thai-poimijoista. Hän oli heinäkuussa Istanbulin lentokentällä. Hän nousi siellä Turkish Airlinesin koneeseen. Se alkoi hänen hämmästyksekseen täyttyä sinitakkisista thaimaalaisista nuorista miehistä.

Hän luuli ryhmää ensin joksikin urheilujoukkueeksi, mutta he eivät olleet Haaviston mielestä urheilijan näköisiä. Ja takkien selässä luki punaisin kirjaimin "Korvatunturi".

"Päättelin, että nämä olivat thaimaalaisia marjanpoimijoita matkalla Lappiin. He eivät puhuneet englantia, ja sielussani toivotin heille hyvää matkaa. He olivat tulleet köyhistä thaimaalaisista kylistä tavoitteenaan palata edes jonkinlaiset säästöt mukanaan kotiin. Lehdistä olemme pitkin kesää saaneet lukea uutisia marjanpoimijoiden kurjasta kohtelusta Lapissa. Ainakin minun sietokynnykseni ylitti tieto lokakuun alussa varvastossuissa ja shortseissa Lapin pakkasissa liikkuneista marjanpoimijoista."

Pekka Haavisto ihmettelee, että eivätkö suomalaiset todellakaan halua nähdä tätä ihmisryhmää ja tunnistaa sen ongelmia.


"Jos Karl Marx eläisi, hänen kurjalistoonsa kuuluisivat myös nämä vierastyöläiset."

Haavisto väittää, että jos Forssan työväentalolle kokoonnuttaisiin nyt, kuten kokoonnuttiin sata vuotta sitten rakentamaan Sosialidemokraattista puoluetta, ainakin yksi banderolli nostettaisiin korkealle thai-poimijoiden puolesta.

"Ja jos ay-liike kantaisi huolta kaikista työtä tekevistä, Hakaniemen torilta olisi jo kuultu ärähdys vierastyövoiman kohtelusta Suomessa."