torstaina, tammikuuta 28, 2010

Sosiaaliosasto arvioi kuntalaista


Olen jälleen saanut luettavakseni sosiaalitoimen asiakaspaperini, joita sosiaalitoimisto ja päivähoito ovat minusta ja pojastani kirjoittaneet.

Tällä kertaa vaikutti, että sosiaalityöntekijä ei huomioinut useita asiasta jättämiäni kirjallisia pyyntöjä. Lopulta, kuukausien odottamisen jälkeen, sain paperini kirjattuna kirjeenä. Neljäs pyyntö laittoi liikkeelle paksun nipun papereita.


Jos kuntalainen ei saa papereitaan, hän voi pyytää avukseen poliisin, joka sulkee etsinnän ajaksi viraston. Paperit sen jälkeen todella kaivetaan esille.


Kyse on siis hyvin mielenkiintoisesta, tärkeästä ja vakavasta asiasta. Asiakaspaperit ovat kuntalaiselle ehkä suorin ja paras yhteys siihen, mitä hallintokoneistossa tapahtuu.


Näyttää kuitenkin siltä, että ihmiset eivät ymmärrä omien asiakaspapereidensa lukemisen merkitystä. Kuntalaisella on oikeus vaatia muutoksia niin sosiaaliosaston kuin terveydenhoidonkin kirjoittamiin asiakirjoihin. Sosiaaliosaston paperit ovat aivan omaa luokkaansa; jos kirjauksia tehtäisiin samaan tyyliin terveydenhoidossa, merkinnät tehnyt hoitoammattilainen saisi välittömästi huomautuksen väärästä toiminnasta.


Omat terveydenhuollon paperini ovat ihania. Niitä lukee mielellään.


Sosiaaliosasto puolestaan muodostaa yhden suuren möykyn, josta puuttuu jäsentyneisyys ja ammatillisuus. Eri ammattikunnat hyppivät toistensa tontille.


Psykologisointi on päivän sana sosiaaliammateissa.


Karstulassa päiväkoti Tippamäessä lastenhoitajan koulutuksen saanut kolmikko kirjoitti peräti kaksi pitkää sepustusta sosiaalityöntekijän käyttöön siitä, kuinka lapset ilmehtivät lastenhoitajien olettaman psyykkisen häiriintyneisyyden takia. Lausunnoissa oli enää kovin vähän jäljellä sellaista, mikä kuuluu lastenhoitajan ammattitaitoon ja koulutukseen.

Täytyy todeta tähän, toiseen psyykkiseen analysointiin ryhtyi enää kaksi lastenhoitajaa. Kolmas ymmärsi jo vetäytyä hankkeesta.Sosiaaliosasto rakentaa muistiinmerkintöjen ja asiakkaasta antamiensa lausuntojen avulla kuntalaiselle "toiseutta", josta ranskalainen eksistentialistinen kirjailija-filosofi Simone de Beauvoir puhuu. de Beauvoirin mukaan jo pelkästään äitiys yksin riittää työntämään naisen kahleisiin, joita nainen ei voi itse enää säädellä.


Kuntalainen muuttuu itselleen objektiksi, jota hän alkaa tarkkailla. Sosiaaliosaston tuottamat kirjalliset arviot perustuvat tähän manipulatiiviseen lähtökohtaan. Ihminen koetetaan saada häpeämään ja ryhtymään kritisoimaan itseään, itsensä ulkopuolelta.

Seurauksena on itsestä, omista haluista ja tunteista vieraantuminen. Sellaista alamaista on helppo hallita.

Koetan vakuuttaa ihmisiä asiakaspapereiden lukemisen tärkeydestä Tiina Kaarelan foorumilla eroperhe.netissä.

Ei kommentteja: