sunnuntaina, tammikuuta 24, 2010

Viina korvaa seksin


Ystäväni on alkoholisoitunut kuluneiden vuosien aikana. Se on tapahtunut vähitellen, juominen on vain koko ajan pysynyt bilekulutuksen mukaisena. Vapaa-aika on omistettu käytännössä juomiselle, vaikka ystäväni kutsuisikin asiaa joksikin toiseksi. Ja usein hän mieluiten vaikenee koko asiasta.


Mielestäni ihmiset, joilla on voimaa ja näkemystä, ovat velvoitettuja auttamaan lähimmäisiään, tavalla tai toisella.

Väitän, että apua tarvitsevan ei tarvitse sitä itse osata pyytää, vaan apuun olisi riennettävä ilman tilausta. Auttaa kun voi niin monella tavalla, mutta toki se on aina tehtävä siten, että itse ongelma nimetään reilusti ääneen. Alkoholismia eikä muitakaan elämän ongelmia pidä naamioida joksikin muuksi.


Ystäväni on minulle rakas. Tästä kirjoituksestani hän varmasti hiukan tyrmistyy, vaikka reipas ja avoin ihminen onkin. Luulenpa, että olen ainoa, joka on puhunut hänelle asiasta vakavasti. Puhetapa alkoholista on todella omituinen.


Alkoholi on hänen paras ystävänsä.

Erittäin kiinnostava ja samalla tietenkin kauhistuttava piirre alkoholismissa on, että siihen sairastunut rupeaa järjestelemään kaikkea elämäänsä siten, että hän turvaa juomisen. Se on tärkeintä, vaikka tämäkin ystäväni tekee kolmivuorotyötä, hankkii samalla lisäkoulutusta ja on takuulla alansa huippuammattilainen.


Alkoholisti saattaa tarrautua työhönsä epätoivoisestikin, koska se on hänelle elinehto elämänsä rakenteiden ylläpitämisessä. Alkoholisti tietää, että työttömäksi jouduttuaan hänelle kävisi todella huonosti. Siksi puheita hallitsee työ. Vapaa-ajastahan ei huvita puhua.Minä luulen, että alkoholista on tullut myös hänen seksikumppaninsa. Hämmästelin, kun hän kertoi pitkäksi venähtäneestä viikonlopusta, jolloin hän oli ollut monta yötä poissa kotoa, kierrellyt kavereidensa luona.

Odotin mielenkiintoista tarinaa uusista seksikokemuksista. Niitä oli kertynyt täsmälleen nollasekuntia. Soimasin häntä: "Sä näet noin paljon vaivaa kulkeaksesi ja juhliaksesi, mutta sinulle riittää pelkkä viina."


Samaisella ystävälläni on kaatotilastoissaan varmasti [hm... tämän lukumäärän jätän kyllä nyt sanomatta] miestä.

Viina on vienyt hänet siis todella huonoon kuntoon. Fantasiaksi orgasmista riittää se, että Kossupullon surahtaa auki. Alkoholi valtaa pikku hiljaa yhä suuremman aseman suurkuluttajan elämässä. Se korvaa seksin.


Kauhistuttavaa on, että alkoholisti ei huomaa ja tajua tuota itse.


Eräs tuttavani, sanotaan häntä vaikka Lilliksi, vietti koko kesälomansa Rovaniemen terasseilla, vaikka uusi kuuma rakastaja odotti Italiassa. Italiaano oli tutustunut häneen Lapissa ja he olivat viihtyneet hyvin sängyssä.

Komea ja kiihkeä ori lähetti hänelle lentoliput, mutta mimmi nautti kuumasta kesästä kavereiden kanssa kotikaupungin juottoloiden terasseilla, jonne hän asettui jo puolenpäivän aikaan.

Uskomaton tarina!


Lilli ei tuntunut asiasta kertoessaan edes harmittelevan kovin paljon sitä, että jäi Italian reissu käymättä. Minä kuuntelin ihmetellen. Aika oli kulunut juomisen parissa niin sujuvasti, että hän ei ollut edes pysähtynyt miettimään sitä, milloin astuisi lentokoneeseen. Italiaano oli toki soitellut typylle muutamia kertoja ja kysellyt missä hän viipyy.Alkoholi takaa ainutlaatuisen nautinnon.

En ole koskaan ollut niin lähellä kokemusta vanhainkodista kuin tarkkaillessani alkoholisoituneen miehen viipyilevää stondista. Voin todeta, että olen nähnyt vanhainkodin! Mies ei tajua itse asiaa edes harmitella, sillä känninen ja krapulainen olo vetävät koko kehon, aivoja myöten, veltoksi ja tahmeaksi. Stondis on tuossa vartalossa siksi poikkeustila.


Vartalo ei kykene
ja aivotkin
ovat pilalla

Seksuaalisen kyvyn ja halun lisäksi viina sumentaa myös aivot. Eräs ystäväni on kipuillut jo monta viikkoa sen vuoksi, että hänen luokseen saapui hänen rakastajansa, joka on koko pitkäksi venähtäneen vierailun ajan ollut kyvytön ja voimaton muisto vain.

Ystäväni, terveydenhuollon ammattilainen, totesi minulle, että mies on onnistunut juomaan pikkuaivonsa pilalle.


Minä olen sanonut alussa mainitsemalleni ystävälleni pari kertaa, missä on säihkyvä ja se ihana ennakoimaton, yllätyksellinen ajattelukykysi. Ystäväni on ollut loistavan taitava kaikenlaisessa provosoinnissa, yllyttämisessä ja asioiden nurinpäin kääntämisessä. Nyt epäilen, että hän ei enää kykene moiseen.Seurassa hän haltioituu siitä, että hänellä on juotavaa.Rakastan ystävääni, mutta viina on välissämme. Homma menee niin, että ystäväni ei tavallaan pidä minua luotettavana, koska minulla ei ole alkoholistin intohimoa viinaan. En kuulu seurapiiriin sen täysivaltaisena jäsenenä. Kohtuukäyttäjistä tulee alkoholistin mielestä harmillisia.Ystävälläni oli pitkään ihana reipashenkinen poikaystävä. Hillittömän kovakuntoinen urheilija, joka vieläpä puuhaili kaikenlaisten kiinnostavien miehisten harrastusten ja töiden parissa. Mikä namu siis!

Ystäväni heitti hänen tavaransa kolmannen kerroksen parvekkeelta alas. Myös sen olohuoneen ihastuttavan lohenpunaisen marmorisen pöydän kannen. Ystäväni ilmoitti halustaan erota noin tökerösti - ja epätoivoisesti.
 Mies kun ei osaa kunnolla juoda loppuun edes yhtä siideritölkkiä.Alkoholistiystäväni oli tuskastunut siihen, että hän koki miehen raittiuden rajoittavan häntä. Mies ei takuulla koskaan moralisoinut häntä juomisesta. Hän vain elää tervehenkisesti, kuntoaan ja kehoaan vaalien.Ystäväni puolestaan halusi turvata ympäristönsä alkoholia varten.

Avasin kommentointimahdollisuuden! Kirjoittakaa! Tuoreimpia, alle kaksi vuorokautta vanhoja tekstejä voi kommentoida ilman ennakkotarkastusta. -Kommentti tulee heti näkyviin. Rekrytoin äsken erään kaverini valvomaan kanssani kommentointia. Hän myös karsii vanhojen kirjoitusten kommenteista joitakin turhautumia pois. PS. Näyttää kestävän Bloggerin puolella tämä kommentoinnin avaaminen... En tiedä milloin se on käytössä.

Ei kommentteja: