tiistaina, maaliskuuta 09, 2010

Hyvä perhe on vain sijaisperhe

Lastensuojelussa minua on viime aikoina hämmästyttänyt se, kuinka ensi- ja turvakoteja nykyään käytetään. Ne ovat luopumassa alkuperäisestä tehtävästään toimia vanhempien ja perheiden tukena, perheiden vahvistamiseksi.

Nyt nämä laitokset näyttävät olevan vain sisääntuloaukko, josta putoaa syvemmälle laitosmaailmaan. Lapsilla alkaa nimittäin olla suuri vaara joutua kiireellisesti sieltä huostaanotetuksi.


Tiedättekö muuten, kuinka uskomattoman kalliita esimerkiksi huostaanotettuja lapsia hoitavat laitokset ovat? Kun sosiaalityöntekijä on jälleen löytänyt uuden lapsen vapaana olevaa laitospaikkaa varten, sosiaalikoneiston suunnasta kuuluu haltioitunut huokaus AAAAHH.... Nämä laitokset kun myös kovasti työllistävät koneistoa ja sen virkamiehiä.


Virkamiehet voivat varmasti hyvin vapaalla mielikuvituksella suunnitella ja suorastaan kyhätä töitään tällaisten laitosten varaan. Virastojen ulkopuolelta saapuvat elävät ihmisasiakkaat ovat vain hankalia. On mukavampaa työskennellä sosiaalikoneiston sisällä, sen sisäsiittoisessa turvassa.

Kun virkamies hyödyntää laitoksia, byrokratia tuntee pääsevänsä toimimaan entistä itsenäisemmin, paremmin omassa rauhassaan. Byrokratia pystyy aiempaa paremmin välttämään dialogia kansalaisten kanssa.


Lastensuojelulaitokset laskuttavat aivan käsittämättömiä hintoja vuorokaudesta. Esimerkiksi jo pelkästään lasten sijoittaminen kodin ulkopuolelle maksaa suomalaiselle yhteiskunnalle vuorokausimaksuina 600 miljoonaa euroa vuodessa. (Verratkaapa muuten tätä summaa moniin, moniin muihin sosiaalialan menoeriin...) Ja kyseessä on tosiaankin vain pelkkä vuorokausihoito.


En tiedä, sisältyykö ensi- ja turvakotien tarjoama laitoshoito tuohon 600 miljoonaan. Ei välttämättä, sillä ensi- ja turvakodit tarjoavat laitospaikkoja vanhempiensa kanssa saapuville lapsille.


Järjettömistä rahoista on kyse.


Keski-Suomen kansanedustaja Aila Paloniemi (kesk) totesi viime viikolla Yleisradion Ykkösaamussa (ehdit kuunnella ohjelman vielä tänään, kun olet nopea), että kodin ulkopuolelle sijoitettujen lasten hoito on Suomessa Länsi-Euroopan laitosvaltaisinta. Näin se kuulostaakin olevan, sillä monet yksityisistä lastensuojeluyrityksistä ovat nekin muuten laitoksia.


Paloniemi totesi myös, että kodin ulkopuolelle on Suomessa sijoitettuna (eli lähinnä huostaanotettuna, pois perheistään) noin 16 000 lasta. Outoa oli, että Paloniemi käytti suurta määrää todisteena siitä, että Suomessa sosiaalityöntekijät eivät vieläkään onnistu näkemään huostaanotettujen lasten kärsimystä.

Paloniemi ei halua myöntää, että sijoitettujen lasten määrä on aivan liian suuri, ei liian pieni.


Hän on itse Perhehoitoliiton puheenjohtaja. Niinpä hän esitti radiohaastattelussa näkemyksenään, että lapsella on oikeus perheeseen. Ei omaan perheeseen, omaan kotiin, omaan sukuun, vaan sijaisperheeseen, jonne huostaanotettu lapsi sijoitetaan eli lähetetään asumaan moneksi vuodeksi. Todella hämmentävää...


Perhehoitoliitto tunnustaa jopa itse, että vanhukset eivät ole perhehoidossa suosikkikohde. Perhehoitajat eivät halua vanhuksia. He tahtovat lapsia. Perhehoidossa on vain noin sata vanhusta. Lapset ovat mukavampia kuin vanhukset.


Yksityistäminen ei tuo usein edes säästöjä. Yksityiset laitokset eivät tarjoa halvempaa hoitoa kuin kunnalliset, kuntien ja kaupunkien omistamat, vaan kalliimpaa. Halvita hoito on laitoksessa, jonka on kunnallinen. Yksityisissä bisneslaitoksissa hintahaitari on todella suuri, se yltää ainakin 600 euroon vuorokaudessa, mutta jopa 800 euroon. Haluaisimme kovasti tietää, mitä hoito näissä laitoksissa veronmaksajille ja lasten kotikunnille maksaa.


Erääseen perhekotiin sijoitettujen lasten vanhemmat ovat parhaillaan selvittämässä, mitä heidän lastensa hoito tässä perhekodissa maksaa. Kovin salaista tieto tuntuu olevan. Kotikunnan vastausta odotetaan jännityksellä.


Perhekodin isä vaikutti heti kovin haluttomalta antamaan tietoa, alkoi puhua vain epämääräisesti, että kunnallisella puolella hoito maksaa sen ja sen verran. Hänelle oli tuossa keskustelussa pakko tiuskaista, että teidän perhekotinne ei ole kunnallinen. Teidän perhekotinne on yksityinen ja laskuttaa takuulla enemmän kuin kunnan omistama.


Koneisto syöttää toimintaan hirveän määrän rahaa, mutta silti lopputulos on tuho. Pelkästään jo se on suuri menetys, että laitoksissa kasvaneista lapsista vain viidennes selviää mukaan normaaliin työelämään. Hävikki on hirveä.

Ei kommentteja: