maanantaina, maaliskuuta 29, 2010

Lapsiasiavaltuutettu ei halua tietää

Lapsiasiavaltuutettu Maria Kaisa Aula otti kyllä kantaa, kun häneltä kysyttiin takaisin kotiinsa päässeen turkulaispojan tapauksesta. Aula kertoo uskovansa, että Suomessa otetaan lapsia huostaan vain painavista syistä.


"Lastensuojelulakihan sanoo, että lapsi otetaan huostaan silloin, jos olosuhteet vakavasti vaarantavat hänen kehitystään eli vanhemmat ovat hänelle vaaraksi." (IL 18.3.2010)


Aula vihjailee Iltalehden mukaan, että turkulaispoika olisi hänen mukaansa todellakin pitänyt ottaa huostaan. Lehden mukaan Aula ei tiedä Turun tapauksen yksityiskohtia, mutta uskoo, että huostaanottoperusteet ovat painavat.


Hämmästelen Aulassa tuota haluttomuutta selvittää lapsia koskevia ongelmia edes siten, että onkisi ja tonkisi niistä tietoa. Aula haluaa pysytellä etäällä kuin eteerinen henkiolento, jotta ei oma hipiä tahriintuisi.
 Hän mielellään korostaa tietämättömyyttään, kuten tässä asiassa, mutta on silti halukas ottamaan tapaukseen moraalisesti kantaa. Vialliset vanhemmat, totta kai.


Aivan kuin hän suojelisi itseään tietämiseltä, jotta voi ottaa kantaa. Liika tieto on vain vahingoksi.


Aulan toimikausi lapsiasiavaltuutettuna loppuu ensi syksynä. Se lienee jo selvää, että häntä huonompaa tyyppiä on hankala tuohon virkaan löytää, niin paljon innokkaita sosiaalitätejä Suomessa liikkuu vapaalla jalalla.

Valinnanvaraa on tonneittain.


Onko Aula ottanut mitään kantaa siihen uutiseen, että kunnat eivät hoida lastensuojelua lain vaatimalla ripeydellä? (HS 7.3.2010) Onko Aulalla ollut mitään lausuttavaa siitä, että Kuopion kaupunkia oli uhattava peräti uhkasakoilla, jotta kaupunki vihdoinkin palkkasi lisää sosiaalityöntekijöitä lastensuojeluilmoitusten sumaa purkamaan?


Ydinongelma Kuopiossa oli se, että kaupunki ei pystynyt hoitamaan lastensuojelutarpeen selvitysten tekemistä. Itä-Suomen aluehallintovirasto uhkasi kaupunkia 245 000 euron sakolla.


Kuopion lapsiperhepalveluiden päällikkö Auli Pääkkönen kertoo, että kahdessa vuodessa lastensuojeluilmoitusten määrä on kasvanut 42 prosenttia. Huh, huh.


Onko Maria Kaisa Aulalla ollut mitään sanottavaa valtakunnalliseen kriisiin lastensuojelussa? Haloo?

Suomi24:n keskustelussa arvellaan, etteivät lasten asiat Aulaa juurikaan kiinnosta.

Ei kommentteja: