tiistaina, syyskuuta 28, 2010

Aikuisten juhlaa

Johanna Hurtigin väitöskirja "Lasta suojelemassa" muistuttaa lestadiolaisen terapeuttista hanketta. Hänen taustayhteisöstään, lestadiolaisista, alkoi sittemmin paljastua pedofiliaa. Lapsia olivat hyväksikäyttäneet myös seurakunnan johtohahmot.


Väitöskirjan jälkeen ehti kulua kuusi seitsemän vuotta, ennen kuin lestadiolaisten omat synnit paljastuivat. - Ja millaiset synnit! Suomalaisten hengenmiesten taipumuksista pedofiliaan on uutisoitu vasta tänä vuonna.


Lastensuojelun tutkija Hurtig ei itse nähtävästi itse ollut nähnyt ja kuullut hyväksikäytöstä ennen kuin sanomalehdet siitä alkoivat kertoa. Todella kummallista, jos lastensuojeluun erikoistunut asiantuntija ja alan auktoriteetti ei näe, että jotain saattaa olla perusteellisesti vialla ihan lähiympäristössä.


Hurtig puhuu hurjaan sävyyn siitä, kuinka ammattimainen perhetyö pelastaa suomalaiset lapset, kun vain perhetyöntekijät seurustelisivat vain lasten kanssa. Hurtig soimaa perhetyöntekijöitä siitä, että he kotikäynneillä puhuvat myös aikuisten eli lasten vanhempien kanssa. Hän ei pidä siitä ajatuksesta, että vanhemmuutta ja perhettä tuetaan. Olisi keskityttävä vain lapseen.

Hurtig kertoo itse lestadiolaismedian haastattelussa, että lestadiolaisissa perheissä lapsi jää syrjään, koska lapsia on niin paljon. Kaikkialla. Jokainen perhe on iso ja suvut paisuvat suuriksi.


Väitöskirjasta syntyy vaikutelma, että hän puhuu lestadiolaislasten näkymättömyydestä. Hän kuitenkin yleistää sen koko yhteiskuntaa koskevaksi. Toki lapsi palvelee yhteiskunnan rakenteissa monessa asiassa nimenomaan aikuisten etuja, mutta ei sillä tavoin, kuin Hurtig väitöskirjassaan puhuu.


Sitä paitsi, ei kai täällä maallisessa suomalaisessa yhteiskunnassa voi olla näkyvyysongelmaa, jos lapsiasiavaltuutettu Maria Kaisa Aulalla on varaa toteuttaa lasten kuulemisen parantaminen siten, että hän on koonnut itselleen alaikäisistä "neuvonantajaryhmän"? Kyseiset lapset ovat ryhmän vakituisia jäseniä. Lapset saivat itse ilmoittautua tehtävään, kun Aula haki heitä ilmoituksen avulla.


Kuulostaa kovin elitistiseltä. Ja ehdottoman keskiluokkaiselta.

Ei kommentteja: