maanantaina, syyskuuta 20, 2010

Vanhukset eivät kelpaa

Soitin viime viikolla Perhehoitoliittoon, joka sijaitsee Jyväskylässä. Kyselin vähän, paljonko Perhehoitoliitto saikaan rahaa viime keväänä vanhusten hoidon kehittämisen ja lisäämisen projektiin. Puhelimessa minulle vastaili ja minua sparrasi vanhustenhoidon kehittämispäällikkö Maria Kuukkanen.


Selvisi, että rahaa antoi Sosiaali- ja terveysministeriö, STM, 70 000 euroa suoraan Perhehoitoliitolle. Alan tutkimusyksikölle, Gero Centerille, ministeriö antoi 30 000 euroa. Ne jakoivat 100 000 euron potin. Ministeriön ajatus lienee ollut, että Perhehoitoliiton ja tutkimus- ja kehittämiskeskus Gero Centerin välillä on järkevä työnjako.


Jännää on, kuinka terhakkaasti Perhehoitoliiton vanhustenhoidon kehittäjä ja puhenainen selvitti minulle sitä, että 70 000 euroa on vanhusten hoidon mallin kehittämiseen, se on siis projektia varten, ei niinkään kampanjarahaa.


Minulla oli vaikeuksia käsittää noiden kahden, projektin ja kampanjan välistä eroa, etenkään tässä tapauksessa, jossa ministeriö on selvästi antanut rahaa vanhusten hoidon LISÄÄMISEKSI ja uusien perhehoitajien houkuttelemiseksi vanhustyöhön.


Eikö alan tutkimusyksikkö saanut sen 30 000 euroa siksi, että se hoitaisi tämän hoidon perustan rakentamisen, teoreettisemman puolen? Ja olisi kyllä hyvin outoa, jos Perhehoitoliitolta tosiaan yhä puuttuvat kaikki vanhusten hoitoon liittyvät sopimusmallit jne...


Mutta eipä vanhukset ole ennenkään Perhehoitoliittoa kiinnostaneet... Tällä hetkellä vanhuksia on kuulemma yhtä vähän perhehoidossa kuin kampanjan/projektin alussakin viime keväänä, noin 70.
Perhehoitoliitto kertoo nettisivuillaan:


"Eniten perhehoitoon on sijoitettu lapsia ja nuoria, noin 5500 henkilöä. Lasten ja nuorten perhehoitajia kutsutaan myös sijaisvanhemmiksi."


Perhehoitoliitto tuntui olevan täysin tyytyväinen siihen vauhtiin, että se saa innostumaan yhden uuden perhehoitajan, silloin tällöin. Noin muutaman kuukauden välein.


Perhehoitoliittoa johtaa puheenjohtaja, kansanedustaja Aila Paloniemi (kesk.). Hänet valittiin viime keväänä jo kolmannelle kaudelleen. Paloniemi on hoitanut huonosti vanhusten hoidon kehittämistä. Hän kun on jahdannut perhehoitoon vain pieniä lapsia.


Eduskuntavaalien alla hän kuitenkin takuulla puhuu "kodinomaisen vanhustenhoidon puolesta". Tekopyhää. Falskia.

Ei kommentteja: