keskiviikkona, lokakuuta 06, 2010

Vanhukset eivät kelpaa

Photo: Peta. Punakaalin lehtiin on pukeutunut näyttelijä Cloris Leachman.
Kansanedustaja Jacob Söderman (sd.) puhui A-studion tv-haastattelussa maanantai-iltana 4.10.2010, kuinka suuresti hän on huolissaan vanhusten omaishoidosta. Hän on järkyttynyt siitä, kuinka omaishoitajat uupuvat hoitovastuunsa alla.


Söderman hämmästeli sitä, että omaishoitajien asema ei parannu, vaikka siitä on puhetta riittänyt. Hän sanoi, että joku ei tässä maassa välitä.  


Juuri niin.


Södermanilla on näkemystä yhteiskunnan syvärakenteisiin. Hän on toiminut mm. eduskunnan oikeusasiamiehenä (1989-1995). 


Arvelen hänen tarkoittaneen television A-studiossa sitä, että esimerkiksi omaishoitajien lomitusjärjestelmää ei saada kuntoon. Omaishoitaja ei saa ketään auttamaan, kun hänen olisi välillä irrottauduttava omasta kodistaan ja vanhuksen hoidosta. Suomi antaa näiden omaishoitajien kaatua väsymykseensä.


Syy löytyy Perhehoitoliitto ry:stä, jonka harteille tuota lomitustyötä on sälytetty. Liitto on ollut kylmä ja vastahakoinen omaishoitajia kohtaan. Aila Paloniemen (kesk.) puheenjohtama Perhehoitoliitto ry jättää sumeilematta vanhukset ja heidän omaishoitajansa yksin.

Perhehoitoliitto ry haluaa jahdata vain pieniä lapsia. Vanhukset eivät kiinnosta.


Vanhukset lienee ollut jo pitkään tosi kiusallinen ongelma liitolle, joka haluaa tietysti vaieta vanhusten hoidon ongelmista.


Perhehoitoa on vaadittu myös vanhusten laitoshoidon vaihtoehdoksi. Sosiaali- ja terveysministeriö antoi keväänä 70 000 euron avustuksen liitolle, jotta se hankkisi vanhuksille perhehoitajia.


Soitin muutama viikko Perhehoitoliittoon ja kysyin montako perhehoitajaa on löytynyt. Yksi. Näin kertoi esimerkiksi vanhusten hoidosta liitossa vastaava kehittämispäällikkö Maria Kuukkanen.

Ensin oli puhelimessa itse toiminnanjohtaja Pirjo Hakkarainen. Hämmästyttävästi hänkin näytti olevan tyytyväinen tuohon yhteen uuteen perhehoitajaan.


Lastensuojelu kuulkaa syö tässä maassa vanhusten resurssit. Esimerkiksi vanhusten puolesta puhuvan Päivi Räsäsen (kd.) olisi tajuttava tämä ongelma.

Ei kommentteja: