torstaina, tammikuuta 13, 2011

Kati Kurkipuro ei halua kuulla


Aaron Curry for Peta. Kuvamanipulaatio.
 Olen jo noin kaksi vuotta seurannut tiiviisti erästä vastentahtoista lasten huostaanottoa.


Perusturvaliikelaitos Saarikan alueella, Karstulan kunnassa 10.10.2008 tehdystä huostaanotosta on kirjoittanut näyttävästi myös Helsingin Sanomat, 30.8.2010. Toimittaja Päivi Repo ja valokuvaaja kävivät Karstulassa haastattelemassa pienten siskosten vanhempia.


Aloin eilen lukea Tapio Rädyn suurta kirjaa Lastensuojelulaki - käytäntö ja soveltaminen (Edita 2010).

Kirja nostaa esiin erään tärkeän asian, jota me tuon Hesariperheen tukijoukot emme ole riittävästi ottaneet huomioon. Se on lasten kuuleminen.

Onko milloinkaan huostaanoton ja sijaishuollon jo yli kaksi vuotta kestäneen prosessin aikana yksikään aikuinen vaivautunut kysymään näiltä lapsilta, mitä he itse ovat kokeneet ja mitä he itse haluavat? Voin kertoa, että ei ole.

Aikuiset sosiaalirouvat ovat kuntayhtymä Saarikassa käyttäneet aivan mielettömästi työaikaansa siihen, että he ovat voineet antaa edes jonkin selityksen tälle perusteettomalle huostaanotolle, ja siten pestä itseään puhtaaksi.

Kiireellisesti Karstulasta perhetukikoti (lastenkoti) Mattilaan kyyditetyt pienet lapset eivät ole koskaan saaneet lausua mitään. Karstulan ja kuntayhtymä Saarikan sosiaalityöntekijät eivät ole heitä kuulleet, vaikka lastensuojelulaki sitä(kin) edellyttää.


Tapio Räty kirjoittaa:


"Lapsen mielipide voidaan jättää selvittämättä sellaisissa tilanteissa, joissa mielipiteen selvittäminen vaarantaisi lapsen terveyttä tai kehitystä tai jos se muutoin olisi ilmeisen perusteltua - [...]" (sivu 160)


The Veronicas for Peta. Kuvamanipulaatio.
Räty antaa kirjassaan esimerkin siitä, minkä tyylisessä tapauksessa voidaan mielipide jättää selvittämättä. Hesariperheen tapaukseen se ei sovi. Karstulan (kuntayhtymä Saarikka) sosiaalityöntekijöiden olisi siis pitänyt kysyä itse lapsilta mielipidettä huostaanotosta.


Traagista on, että samaan aikaan lapsiasiavaltuutettu Maria Kaisa Aula on jo pitkään keuhkonnut hurskaasti ja näköjään hyvin tekopyhästi siitä, kuinka hän keskittyy nimenomaan lasten kuulemiseen.

Heh, heh. Tuo Aulan tarkoittama lasten kuuleminen on tietysti vain kevytversio asiasta ja siten se on tarkoitettu lähinnä viihteeksi aikuisille. Hyvinvoivilta keskiluokkaisten vanhempien lapsilta vähän kysellään, että mitä sinä tykkäisit harrastaa paikkakunnallasi. Ovatko lumitykit toimineet moitteettomasti ja pääsitte jo loppusyksystä ensilumille lautailemaan?


Lastensuojelun asiakkaakseen saalistamalle lapselle täytyy olla oma sosiaalityöntekijä, joka hoitaa kunnassa hänen asioitaan. Karstulalaissisarusten sosiaalityöntekijä on tällä hetkellä
Kati Kurkipuro. Hän ei ole tehnyt elettäkään paljon julkishallinnon pakkotoimia kokeneiden pienten lasten kuulemiseksi.


Hän on kyllä sanojensa mukaan havainnut, että eka- ja tokaluokkaa käyvät siskokset tuntuvat pelkäävän häntä.

Ei muuten mikään ihme, kun tarkastelee lasten kokemuksia huostaanoton aikana.


Uskomaton umpiperä! Eihän tuollainen sosiaalityöntekijä voi siten hoitaa edes alkeellisimpia lasten asioita, lasten mielipiteen kuulemisesta puhumattakaan. Asia ei silti näytä vähimmässäkään määrin huolettavan sosiaalityöntekijöitä kuntayhtymä Saarikassa.

Kuten ei myöskään kuntayhtymän johtajaa Mikael Palolaa (Kok.), joka on keräämässä kevään eduskuntavaaleissa lestadiolaisten ääniä Keski-Suomesta.

Pienille Venäjän rajalle kyyditetyille sisaruksille pitäisi järjestää uusi ja riittävän ulkopuolinen sosiaalityöntekijä esimerkiksi Etelä-Karjalan sosiaalialan osaamiskeskuksen kautta.

Onhan se nyt kerrassaan sietämätöntä, että sosiaalityöntekijä Kati Kurkipurolla on varaa siihen, ettei yhteys lapsiin toimi. Nuo lapset kun ovat täysin hänen koneistonsa armoilla. Kurkipuro, hänen kollegansa ja perhekoti "Venäjä" ovat rajoittaneet lähes äärimmäiseen minimiin lasten mahdollisuuden pitää yhteyttä omiin vanhempiinsa ja muihin läheisiinsä.

Viime aikoina sisarukset ovat saaneet tukea myös heidät tutkineilta psykiatreilta. He ovat sitä mieltä, että nämä lapset kuuluvat omaan kotiin.

Se huolettaa kovasti perusturvaliikelaitos Saarikan sossuja.

Ei kommentteja: