lauantaina, helmikuuta 26, 2011

Suu puhtaaksi!

Danity Kane for Peta.Well, tämä on minun lapseni: sosiaali- terveysasioihin keskittyvä keskustelufoorumi internetissä.

(Päivitys: Nyt foorumi löytyy netistä! Menkää kirjoittamaan! Kaikki te, jotka olette kiinnostuneita yhteiskunnasta ja oman paikkakuntanne asioista.)


Olen tehnyt siitä aloitteen, olen lausunut ajatuksen ensimmäisenä ääneen, olen sitä yhdessä muiden kanssa ideoinut Pohjois-Suomen sosiaalialan osaamiskeskuksen (Poske) PaKaste-hankkeessa, jossa olen ollut alusta saakka mukana. Ja, mikä ehkä parasta: olen antanut sille nimen! (Myönnän, että esimerkiksi tuon nimen olisi voinut keksiä kuka tahansa muukin...)


PaKaste-hanketta rahoittaa sosiaali- ja terveysministeriö. Kaste on maan laajuinen ministeriön kehittämisohjelma, jossa ministeriö koettaa kuulostella mitä mahdollisesti kansalaiset itse ajattelevat sosiaa- ja terveysasioiden kehittämistarpeista.


Byrokraatin olo saattaa olla ensi viikosta lähtien orpo. Rovaniemellä, Lapissa ja oikeastaan aivan kaikkialla, jossa suomen kielen kirjoitustaitoiset ihmiset liikkuvat.

Ainakin minä odotan juurevaa ja ponnekasta keskustelua kunnallisista ja julkisista palveluista, kuten vaikkapa peruskoulusta, sosiaalityöstä, terveyskeskuksen ja sairaalan toiminnasta, harrastusmahdollisuuksista paikkakunnalla jne...
Keskustelufoorumi avautuu internetissä ensi viikolla. Osoitetta minulla ei ole vielä tarjota.

Sinne saa kirjoittaa myös ilman rekisteröitymistä, mutta uskon rekisteröitymisenkin olevan suosittua. Vakituiset kirjoittajat pitävät mahdollisuudesta, että he voivat identifioitua rekisteröitymisen avulla.


Keskustelupalstan ohjelma on hyvin suosittu ja jo entuudestaan kaikille aktiivisimmille nettikirjoittajille tuttu. Sitä käytetään internetissä paljon. Ohjelma tarjoaa kirjoittajalle monipuoliset työkalut kirjoituksen viestin ulkoasun muokkaukseen.


Keskustelusivustolle voisi koettaa hankkia mainostajia aluksi vaikkapa sen idean perusteella, että kaupallisiksi ilmoittajiksi houkutellaan ksylitolituotteiden valmistajia (esimerkiksi purukumit) ja hammastahna- ja hammasharjatehtaat.

En tiedä, olisiko rahan keräämiselle mitään perustetta, sillä foorumi pyörii lähinnä vapaaehtoisin voimin. Työaikaansa siihen joutuvat käyttämään Pohjois-Suomen sosiaalialan osaamiskeskuksen työntekijät. Näitä sosiaalibyrokraatteja saamme kiittää siitä, että keskustelupalsta näkee päivänvalon.


Maakunnalliset sosiaalialan osaamiskeskukset toimivat Suomessa parhaimmillaan juuri näin, vakiintuneen kunnallisen julkishallinnon vastavoimana.

Tänään Lapin Kansassa on komealla paikalla kolmossivulla iso mainos tulevasta sosiaali- ja terveyspalveluiden asiakaskahvilasta. Myös tuossa lehti-ilmoituksessa on Suu puhtaaksi -teema, sillä siitä on rakennettu ilmoitukseen otsikko.


Ah, olen niiiiin ylpeä tästä sananikkarin ja brändääjän asemastani, vaikka en tuon ilmoituksen tekemisessä olekaan ollut mukana. Jos olisin, olisin nähnyt hiukan vaivaa graafisen ja visuaalisen eli kuvallisen ilmeen rakentamiseksi. Visuaalisuudella voidaan sanoman perille menoa tehostaa. Minä rakastan kuvia ja ehkä aivan erityisesti sanoman kuvittamista.

Kahvila aloittaa toimintansa tiistaina 1.3.2011 kello 12. Se on avoinna kello 19:ään. Osoite on Kansankatu 8, kolmas kerros. Kahvila löytyy Neuvokkaasta (Rovaniemen seudun vapaaehtoistyön keskus). Neuvokas on tuttu siitä, että siellä kokoontuvat useat eri järjestöt.


Suu puhtaaksi -sloganille saanemme vielä oman logon. Ehdotin sen teettämistä eilen keskustelupalstan palaverissamme Pohjois-Suomen sosiaalialan osaamiskeskuksessa, jonka toimitilat sijaitsevat Kolpeneella Rovaniemellä.


Mahdollisen logon tekee Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan opiskelija.


Taiteiden tiedekunnasta kuuluu jo joku opiskelija lupautuneen tekemään postereita eli katujen varsille leviteltäviä julisteita, joilla houkutellaan ihmisiä tulemaan PaKaste-projektin asiakaskahvilaan (Kansankatu 8, kolmas kerros) ja kirjoittamaan käsityksensä hyvinvointivaltion peruspalveluista internetiin Suu puhtaaksi -foorumille.


Odotan innolla noita innostavia julisteita. Olen sellaisten suuri ystävä.

Ei kommentteja: