keskiviikkona, helmikuuta 22, 2012

Saarikan epäpätevä sossu

Tyst nu! Vanhemmat, suu kiinni!
Lounais-Suomen aluehallintovirasto on lähtenyt tutkimaan Naantalin lastensuojelussa työskentelevien sosiaalityöntekijöiden pätevyyttä! Aluehallintovirasto on tässä kerrankin tiukasti sitä mieltä, että se peräti lainkin vaatima pätevyys pitää todella oikeasti olla. Sehän on mainiota!


Naantalilaisäiti esiintyi televisiossa Silminnäkijä-dokumentissa Huostaanotettu bisnes 8.2.2012. Ohjelma herätti aluehallintoviraston.

Olisipa tuollaisia sosiaalihuollon ylitarkastajia muidenkin alueiden virastoissa! Oona Ylönen ja yksikön päällikkö Pirkko Pakkala pistivät töpinäksi.

Tiedetään, että kuntien lastensuojelussa huseeraa paljon epäpäteviä. Jostain syystä epäpätevät valitaan ja valikoituvat nimenomaan lastensuojeluun. Siitä löytyy tilastotietoa.

Kuntayhtymä, perusturvaliikelaitos Saarikka ei näytä saavan epäpäteviä "sosiaalityöntekijöitä" pois tunaroimasta. Karstulassa on jo vuosia uurastanut lastensuojelussa lasten omana sosiaalityöntekijä Katja Salminen-Lahtinen, joka on epäpätevä. Ilmeisesti juuri tuo kouluttamattomuus on pätevöittänyt hänet siihen, että hänellä on ollut oikeus toimia lasten ja perheiden kanssa siten kuin on sattunut huvittamaan. 

Eräät vanhemmat saivat vähän aikaa sitten pienet lapsensa takaisin  Venäjän rajalla sijaitsevasta ammatillisesta perhekodista. Vuorokausi kahdesta kiltistä sisaruksesta maksoi siellä 300 euroa. Alan hintatasoon verrattuna lähes halpaa. He jakoivat siellä erittäin ahtaan yhteisen sopen (ei tainnut olla kunnolla edes huone). 

Sisarusten täytyi elää vuosia poissa omasta kodistaan. Eri viranomaiset ymmärsivät vihdoinkin, että syytä huostaanottoon ei ole ollut. Salminen-Lahtinen aiheutti alakouluikäisille lapsille suuria kärsimyksiä. Ja tämä sama "sosiaalityöntekijä" jatkaa edelleen Saarikan lastensuojelun sossuna. Hämmästyttävää.

Saarikka (johtaja Mikael Palola) syyllistyy lain rikkomiseen. Lastensuojelu laki vaatii, että lapsen sosiaalityöntekijän täytyy olla pätevä. Salminen-Lahtinen saa pitää omat henkilökohtaiset lapsiasiakkaansa, vaikka vanhemmat ovat vuosia yrittäneet taistella hänestä irti. Mutta mikään ei tunnu auttavan. 

Mats Dumellin toimittamassa Silminnäkijä-dokumentissa eräs isoimpia ihmetyksen aiheita oli se, että kuinka paljon lastensuojelussa on epäpäteviä sossuja. Niin. Mutta eikö edes se sossu, jonka kunta joutuu lapselle nimeämään, voisi olla pätevä? 

Tämä on perusongelma Salminen-Lahtisenkin tapauksessa. Miksi hän ei voisi puuhailla vähäisempien asioiden kanssa lastensuojelussa? Miksi pitää lähteä lapsen omaksi henkilökohtaiseksi sossuksi eli tehdä oikeita virkamiehen töitä?

Katja-täti pelastaa.
Kukaan ei tunnu tietävän mikä se Katja Salminen-Lahtisen koulutus on oikein on. Ja vastaava sosiaalityöntekijä Tiina Mankonen siunaa kaikki kummallisuudet. Oikein mielellään, vieläpä. 

Rouvat muodostavat yhdessä muurin perheitä vastaan.  

Mankonen onkin ollut Saarikan sooloilussa tärkeä vaikuttaja, vaikka Salminen-Lahtinen kerää hölmöydessään ihmisen vihan.

Sosiaalityöntekijöiden oma sivusto Sosiaaliportti kertoo:

Lastensuojelulain 13 §:n mukaan lastensuojelun asiakkaana olevalle lapselle on nimettävä hänen asioistaan vastaava sosiaalityöntekijä (lapsen asioista vastaava sosiaalityöntekijä). Lapsen asioista vastaavalla sosiaalityöntekijällä tulee olla sosiaalihuollon ammatillisen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista annetun lain 3 §:n mukainen sosiaalityöntekijän ammatillinen kelpoisuus.

Turkulainen-lehden juttu "Naantalin lastensuojelu tutkitaan" (22.2.2012).

Ei kommentteja: