torstaina, lokakuuta 25, 2012

Eerikalle oma tutkintaryhmä

Kahdenksanvuotiaan Eerikan kuolemantapaus hiertää myös valtion hallinnon mieltä. Valtioneuvosto eli Suomen hallitus kertoi tänään, että lapsen kuoleman johdosta on asetettu tutkintaryhmä.

"Tutkintaryhmä suorittaa tehtävänsä itsenäisesti ja riippumattomasti."

On mielenkiintoista ketkä ovat riippumattomia:

"Oikeusministeriön yhteydessä toimivaa tutkintaryhmää johtaa pääsihteeri Kristiina Kumpula Suomen Punaisesta Rististä. Jäsenet ovat rikosylikomisario Jukka Kaski, Länsi-Uudenmaan poliisilaitos, opetus- ja kasvatusjohtaja Lassi Kilponen, Lahden kaupunki, lastenpsykiatri Jukka Mäkelä, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, sosiaalipalvelupäällikkö Maria Päivänen, Tampereen kaupunki ja toiminnanjohtaja Marita Ruohonen, Suomen Mielenterveysseura ry. 

Pysyvinä asiantuntijoina toimivat johtava tutkija Kai Valonen Onnettomuustutkintakeskuksesta, dosentti Mikko Salasuo Helsingin yliopistosta ja psykologian tohtori Mika Hatakka."

Ketkä eivät päässeet tuohon riippumattomien ja puolueettomien ryhmään? 

Siellä ei ole ketään esimerkiksi Pelastakaa lapset ry:stä, sinne ei mahtunut järjestöstä edes järjestön lastenpsykiatri Jari Sinkkonen, joka on haastateltavana tiedotusvälineissä silloin kun lastensuojelu askarruttaa. Siellä ei myöskään ole lapsiasiavaltuutettu Maria Kaisa Aula - puolueellinen eli tiettyihin eturyhmiin sidoksissa ja sitoutunut hänkin.

Siellä ei myöskään ole ainoatakaan Helsingin kaupungin edustajaa. Siellä ei ole ainoatakaan lastensuojelun erityisammattilaista, mutta on kylläkin Tampereen kaupungin sosiaalipalvelupäällikkö.


"Ryhmällä on varsin laaja tiedonsaantioikeus. Tutkinnassa voidaan ottaa huomioon asiaan liittyvät muut tutkinnat ja selvitykset, kuten poliisin esitutkinta-aineistot"

Tuo tarkoittaa, että tutkintaryhmä lukee kaikki Eerikan asiakaspaperit, joita kunnallinen lastensuojelu on raapustellut. Se on hyvä ja se on välttämätöntä. Uskon, että jokainen tutkintaryhmän jäsen saa eteensä kaikki sosiaalitoimen ja tietysti myös terveydenhuollon asiakaspaperit, joka ainoan sivun. Olen vakuuttunut, että sieltä se totuus avautuu, niitä asiakaspapereita lukemalla. 

Tutkintaryhmä ei muka jahtaa syyllisiä. Tuollainen hurskastelu vain huvittaa. Totta kai sen on pakko perehtyä siihen, ketkä yksittäiset päätöksentekijät ovat syyllisiä. Suomessa ei uskalleta puhua, koska sosiaalikoneisto ja sen hurja tantta-armeija saattaisivat ärsyyntyä.