maanantaina, lokakuuta 22, 2012

Lapin aluehallintovirastossa


Kävin tänään erään pariskunnan kanssa Lapin aluehallintovirastossa (avi). Halusimme kannella, koska pariskunta ei näytä saavan asiakaspapereitaan Rovaniemen sosiaalitoimesta. Paperit koskevat lähinnä lastensuojelua.

On odotettavissa, että paperit pursuavat törkeyks... siis mielenkiintoisia asioita. Oletukseni on, että sosiaalitoimi on tietoisesti rakentanut pariskunnasta kirjauksissaan tietynlaista kuvaa. Rovaniemen lastensuojelu ei haluaisi nyt millään paljastaa, mitä kaikkea onkaan tullut kirjoitelluksi näistäkin ihmisistä virallisiin papereihin.

Eipä olisi ensimmäinen kerta, kun auttava taho nälvii ja puree itse pahemmin kuin ne rakenteelliset vääryydet, joita vastaan pitäisi kunnan sosiaalitoimenkin osata taistella.

Lapin aluehallintovirasto on sijaitsee aivan kadun varressa. Valtakadun toisella puolella on poliisilaitos ja muita virastoja. Oli suuri yllätys, että aluehallintovirasto onkin paikka, jonne kansalaisten ei oleteta marssivan sisään lainkaan. Pääovi on käsittääkseni lukossa – me pääsimme erään virkamiehen vanavedessä. Aulassa on kuitenkin vahtimestari, mutta ehkä ei oikein kunnon neuvontaa, ainakaan sitä ei selkeästi kuuluteta tiskin yhteydessä. 

Vahtimestari riensi noutamaan asianomaista virkamiestä, kun kerroimme että asiamme koskee lähinnä lastensuojelun sijaishuoltoa. Asiakaspapereiden saamisestahan meillä oli nyt kyse, mutta lastensuojelun tarkastaja osoittautui ihan kelpo tyypiksi. Hän jutteli kanssamme peräti tunnin. 

Keskustelu käytiin muuten siinä kaikuisassa aulassa, heti ulko-oven vieressä. Virkamies valitti, että hänen työhuoneensa on niin pieni, ettei hän siellä voi vastaanottaa ketään. Uskon häntä. Mutta totesin myös, että voisitte oman hallintonne kehittämiseksi peräti panostaa siihen, että järjestätte taloon paikan jossa ihmisiä voi tavata.

Aluehallintovirasto on muurautunut omaan maailmaansa, jossa kansalaiset eivät häiritse. Se odottaa saavansa kaikki yhteydenotot puhelimitse tai kirjeitse. Se on hämmentävää. Aluehallintovirasto nimittäin valvoo kuntien virkamiesten toimia. 

Näyttää siltä, että järjestelmä on rakennettu siten ettei kansalaisten edes odoteta valittavan viranomaisten päätöksistä ja aikaansaannoksista. Kun kansalainen huomaa epäkohdan, on vastassa vain koneiston muuri. Mitään ei ole tehtävissä. Lopulta kukaan ei valvo.