keskiviikkona, lokakuuta 24, 2012

Nuorten Ystävät Palvelut Oy ja Kiinteistöt Oy

Nuorten Ystävät ry peittelee sitä, että sen rahoista iso osa kulkee osakeyhtiöiden kautta. 105-vuotiaalla järjestöllä menee niin hyvin, että se perusti vuoden 2007 alusta Nuorten Ystävät Palvelut Oy:n ja Nuorten Ystävät Kiinteistöt Oy:n.

Lastensuojelubisneksessä eli sijaishuollossa (joka siis on lasten kyydittämistä kodeistaan laitoksiin) pyörii iso raha. Soitin äsken "järjestöön" eli tämän osakeyhtiöiden konsernin talouspäällikkö Pirjo Keinäselle. Hän totesi, että verottaja oli alkanut vaatia toiminnan yhtiöittämistä. Keinäsen mukaan kyse ei tietenkään ollut siitä, että järjestö olisi tuottanut liikaa voittoa - kaikki voittorahathan jäävät järjestöön.

Voi muuten kysyä miten järjestön ja yhtiön oikeastaan eroavat toisistaan. Ero on näennäinen.

Nuorten Ystävien nettisivuilta ei löydy oikeastaan mitään tietoa siitä, että "järjestö" toimii näiden yhtiöidensä kautta. Nuorten Ystävät Kiinteistöt Oy omistaa suuren kiinteistömassan ja Nuorten Ystävät Palvelut Oy tekee varsinaisen tuloksen, kun se laskuttaa laitokseen sijoitetun lapsen hoitovuorokaudesta vähintään 200 euroa. Ja Suomen köyhät kunnat ovat maksavat. Miksi Nuorten Ystävät toimii enää järjestönä? Keinänen kertoi, että Nuorten Ystävät haluaa säilyttää järjestöSTATUKSENSA. Epäilemättä. 

Mutta se maistuu huijaukselta. 

Aivan samoin Pelastakaa Lapset ry haluaa säilyttää järjestöstatuksensa, vaikka se on pitkään pyörittänyt veronmaksajien rahoilla liiketoimintaa lastensuojelussa. 

Meillä on keskuudessamme nämä järjestöparasiitit. Ja linja Suomessa on, että niiden asemaa palveluiden tuottajana vahvistetaan. Järjestöjen ja niiden omistamien osakeyhtiöiden luonteeseen kuuluu se, että toiminta on salaista, sinne ei julkishallinnon avoimuus ulotu. 

Ei, vaikka liiketoiminnan rahoitus tulee täysin julkisista verovaroista.