maanantaina, marraskuuta 12, 2012

Kaivoskiima 2

Kaivosten jätealtaiden pohjalle ajetaan mursketta, jonka seassa voi olla isojakin kiviä. Maansiirtoalalla valvonta on heiveröistä - kysykää vaikka tienrakentajilta. On ihme, että tiet eivät Suomessa pahemmin kupruile, koska perustuksena saattaa olla todella suuriakin kivenmurikoita, eivät ole räjäytyksessä hajonneet.

Murske on aina teräväkulmaista kiveä, ei koskaan pyöreää luonnon kuluttamaa. Murske tehdään räjäyttämällä. Sivutuotteena tulee kivituhkaa, jota on Talvivaaran vuotavan jätealtaan muovin alla, teräviltä kiviltä suojaamassa. Itse olen käyttänyt tuossa prosessissa syntyvää kivituhkaa puutarhan lannoitteena. Keräsinkin sen itse, työmaalta jossa kalliota räjäytettiin.

Luulenpa, ettei Talvivaarassa nyt vuotavaa allasta saada ikinä pitäväksi. 

Se vuotaa aina jostain kohdasta. Muovin alla olevat kivet pitävät siitä huolen. Ja muovin alla oleva pehmentävä ja tasoittava kivituhka on nyt menetetty, se juoksi pois virtaavan jäteveden mukana.

Ehkä se on tarkoituskin; se on kätevä tapa tyhjentää täyttyvä jätevarasto. Jätteille kun pitäisi muuten alkaa tehdä jotain.