keskiviikkona, marraskuuta 07, 2012

Miesten lapsilisä

Tunturipajussa kasvoi syötäviä talvijuurekkaita. Arktikumin rannassa.
Kokoomusnuoriso on puhunut sosiaalisten tulonsiirtojen tarpeettomuudesta. Lapsilisät eivätkä muutkaan sosiaalituet kelpaa heille.

Katse on kohdistunut erityisesti lapsilisiin. Kokoomuksen nousevan polven mielestä lapsilisät ovat lannoitetta, jonka avulla kasvaa huonoa satoa. Versot nousevat kituliaasti kelvottomasta maasta ja degeneroituneitakin lienevät.

Lapsilisä onkin mielenkiintoinen esimerkki sosiaalituista.

Se hyödyttää harvinaisen selkeästi suurta aikuisten eturyhmää, nimittäin elatusvelvollisia etävanhempia. Lapsilisä pienentää elatusvelvollisen maksamaa elatusmaksua. Lapsilisän suuruus on yksinhuoltajakorotuksella noin 150 euroa kuussa. Jokainen elatusvelvollinen hyötyy lapsilisästä suoraan 75 euroa kuussa, joka on siis puolet 150:sta. Lapsen elatuksen tarve jaetaan puoliksi kummankin vanhemman kesken, kun ensin on vähennetty siitä lapsen tulot.

Pienituloisimmissa perheissä lapsilisä ei vahvista lapsen taloudellista asemaa myöskään siis silloin, kun lapsilisää maksetaan erolapsesta.

Ydinperheessä lapsesta maksetaan sata euroa kuussa. Ydinperheen vanhemmat tuskin edes huomaavat, että satanen lapsilisää taas tupsahti tilille. Mutta etävanhempi tuntee hyödyn joka kuukausi pienempänä elatusmaksuna. Elatusavut ovat pieniä. THL:n tilastoinnin mukaan elatussopimukset olivat viime vuonna suuruus-luokiltaan yleisimmin joko alle 67 euroa/kk (23 %) tai 135–168 euroa/kk (20 %). Lapsilisä on niihin suhteutettuna iso raha.

Lapsilisä on merkittävä tulonsiirto suomalaisille miehille. Etävanhemmista 90 prosenttia on miehiä.

Mielestäni lapsilisää ei saisi laskea lapselle tuloksi lainkaan. Se pitäisi nähdä kulujen tasauksena siitä, että lapsiperhe joutuu valitsemaan usein kalliimman vaihtoehdon kuin yksin elävä aikuinen. Jos nykyiset lapsilisät ovat tähän ajattelumalliin liian suuria, niitä sopii pienentää. Sen jälkeen niitä ei saa enää laskea tuloksi, kun perhe hakee toimeentulotukea tai kun elatusvelvolliselle lasketaan hänen maksettavakseen lankeavaa elatusmaksua.