maanantaina, marraskuuta 05, 2012

Kolmas sektori tuskin pelastaa

Omat lisäykseni Petan kalastuskampanjaan.
Aleksi-Erik Tolvanen (kok.) kirjoittaa blogissaan, että verovaroin rahoitettu sosiaaliturva pitää poistaa. Tilalle tulisi hyväntekeväisyys.

Anteeksi kuinka?

Tolvanen kirjoittaa:

"Kun hyväntekeväisyydessä on pelissä omat rahat tai jokin muu henkilökohtainen panos, niin tällöin ihmisillä on paljon voimakkaampi intressi huolehtia avun kohdentumisesta ja hyödyllisyydestä verrattuna tilanteeseen, jossa poliitikot ja byrokraatit leikkivät muiden rahoilla." 

Hah. Meillä Suomessa puhutaan ns. kolmannen sektorin eli järjestön tekemästä työstä. Se on sitä hyväntekeväisyyttä.

Ongelma on se, että suomalaiset eivät tule ajatelleeksi kuinka korporatiivisia suuret "hyväntekijät" eli eri yhdistykset ovat. Ne pyörittävät toimintaansa julkisin varoin. Mainitsen tässä esimerkiksi Pelastakaa lapset ry, Mannerheimin lastensuojeluliitto ja Nuorten Ystävät ry. Ja näitä järjestöjä riittää, muuallakin kuin lastensuojelussa. Rahaa niille suoltaa esimerkiksi Raha-automaattiyhdistys eli RAY.

Kolmannella sektorilla tehdään kovaa bisnestä. "Firma" eli järjestö tinkimättä ajaa omia suppeasti taloudellisia etujaan. "Firma" tuskin pysähtyy miettimään yhteiskunnan etua ja yksittäisen kunnan peruspalveluiden kehittämistarpeita.

Ne ovat kuin valtio valtiossa. Eikä niitä kukaan edes valvo.

Ja sitten kaikki vielä lässäyttävät, kuinka hyviä ne ovat.