torstaina, marraskuuta 01, 2012

Tanttojen lemmikki

Päivitys 5.11.2012: Katsoin Mareena-äidin haastattelun uudelleen ja vedän takaisin kovaa arvosteluani. Hän oikeastaan puhuu avohuollon tukitoimien tarpeellisuudesta, vaikka termiä ei taideta mainitakaan itse jutussa. Lisäksi voi ymmärtää, että Mareenankaan lapsi ei olisi tarvinnut nimenomaan lastensuojelua, vaan psykologin (tai psykiatrin) apua. 

Mutta edelleen minua ottaa päähän se, että tiedän Mareenan laukkovan tanttojen projekteissa, joissa hän tulee vain hyväksikäytetyksi. Tanttojen mielestä on ihanaa, että joku mielellään puhuu lapsensa onnistuneesta huostaanotosta ja kehuu samalla sijaisperhettä. Kenenkään ei tarvitse ryhtyä pohtimaan sitä, että peukalon haavaa ei parannettukaan laastarilla, vaan kipsattiin koko sormi.

Anyway, tässä siis muutaman päivän vanha kirjoitukseni:

MTV-3:n televisiouutiset tuli eilen keskiviikkona kertoneeksi mielenkiintoisesta ilmiöstä:

kuinka virkavalta rakentaa itselleen suotuisan julkisuuden. 

Hämmentävää, että sellainen ylipäätään onnistuu. 

Media ei siis toimi vallan vahtikoirana.

Mieleen tulee pikemminkin sisäsiiitetty ja degeneroitunut rotunsa valio, jolla takuulla on Suomen muotovalion titteli, mutta  ei enää kykyä esimerkiksi lisääntyä ilman keinotekoista avustusta.

MTV-3:n jutun idea tuntui olevan, että lasten huostaanottoja tehdään liian vähän ja liian myöhään. Toki näin voisi ajatella, kun ihan asenteilla ratsastetaan. Tuota väitettä ei vain mikään tilasto tue. Huostaanottoja tehdään Suomessa paljon, ja lastenkotibisnes on kasvuala.

Televisiossa haastateltiin mielenkiintoisesti valikoitunutta äitiä. 

Toimittajan ei ole tarvinnut itse etsiä haastateltaviaan, vaan heidät on kannettu hänen eteensä. Kameran eteen pääsi huostaanotetun lapsen äiti nimeltä Mareena. Se ei ollut minulle yllätys. Hän on ollut jo vuosia järjestelmän lellikki, joka kiertää mainostamassa lastensuojelua hyväntekijänä. Kiusallista on, että hän on mukana huostaanotettujen lasten omaisten järjestössä, jossa hän yksin edustaa näkemystään. Hän on innokkaasti ottanut itselleen erilaisia edustustehtäviä, joiden takia hän pääsee seurustelemaan nätisti koneiston sosiaalitanttojen kanssa. Tantat ovat vuosien aikana hellineet lempilastaan ja tukeneet häntä identiteetin rakennustyössä.

Koneisto on viime aikoina esittänyt tälle lasten perheiden järjestölle monenlaisia ehdotuksia. Järjestö halutaan mukaan kaikkeen, koska kolmannella sektorilla toimii vain vastapuolen "yhdistyksiä" (ne ovat oikeasti melkoisia liikeyrityksiä). Nämä vastapuolen eli sosiaalitanttojen yhdistykset joutuvat ruinaamaan lasten omaisten järjestöä mukaan, koska projektirahoitus vaatii nykyään monipuolista kokoonpanoa. Sosiaalitantat saavat helpommin imettyä rahoitusta kaikenkarvaisiin hankkeisiinsa, jos heillä on joku lapsia ja heidän perheitäänkin edustava yhdistys mukana. Edes yksi.

Perheiden ja kansalaisten yhdistyksistä on huutava pula, sillä koneisto on rakentanut koko ajan kolmatta sektoria omia tarpeitaan varten.

Televisiossa esiintyneellä äidillä on riittänyt vientiä. Ja kehujia. Äitihän näyttää luoneen ihan jo uran kiitollisena vanhempana, jolta lastensuojelu pelasti lapsen. 

Ehkä tässä maassa tosiaan halutaan tällaista.

Ai niin. Tosi kätevää kyseisen äidin ja hänen lapsensa tapauksessa on ollut se, että itse lapsi on saatu syyllistettyä huostaanotostaan. Se on minusta aika erikoista. Hän oli vielä pieni, kun hänet poimittiin sijaishuoltoon.