tiistaina, maaliskuuta 18, 2014

Keep calm and dance samba!

Yhden vanhemman perheiden liitto näytti voimansa Tukholman kevätristeilyllä


Yhden vanhemman perheiden liitto ry järjesti viime viikonloppuna  kevätristeilyn Turusta Tukholmaan. Se oli aurinkoinen ja hyvin valaiseva; me "liiton jäsenet" (eli paikallisyhdistysten jäsenet) saimme kosolti lisää tietoa liiton toiminnasta. Vakuutuimme, että oman liiton vuoksi kannattaa toimia.

Ilmoittauduin risteilylle ystävieni kanssa innostuneena. Laivalla oli luvassa se hieno bonus, että liittohallitus pitäisi siellä kokouksensa. Vihdoinkin me paikallisyhdistysten jäsenet olisimme poliittisessa ja eturyhmäsykkeessä mukana! Saisimme lähes vieressä seurata, kun päätökset syntyvät ja millaista pohdintaa niiden taustalla on.

Liittohallituksen mielestä hallituksen kokous oli kuitenkin niin tärkeä, että se oli täytynyt pitää jo viikkoa ennen tätä risteilyä. Kokousta koskeva alkuperäisidea oli siis muuttunut. Uskon, että hallituksen jäseniä harmittaa lujasti se, että he jostain syystä joutuivat jäämään kotiin. He olisivat varmasti kovasti halunneet tavata meidät.

-----------------

Risteily avasi meille näkökulmia siihen, kuinka liitto haluaa huolehtia yksinhuoltajista ja ajaa meidän eturyhmämme asioita. Pääsimme perille liiton nykyisistä ja varmasti tulevistakin linjauksista, sillä jo risteilyn järjestelyt puhuivat omaa kieltään.

Oli hieno tunne, kun liittohallituksen väki halusi näin kuulla meitä ja ottaa selvää mitä yksinhuoltajat tarvitsevat ja mitä he pitävät tällä hetkellä tärkeänä ja kiinnostavana. Vapaa keskusteluhan on tällaiseen ihan paras väline. Elävä vuorovaikutus on aina tärkeä päämäärä, järjestötoiminnan elinehto. Ja mikäs sen parempi paikka tähän kuin Tukholman laiva, jossa kaikilla on aikaa ja mahdollisuus törmäillä toisiinsa.

Me kaukaa pohjoisesta tulleet ilahduimme, kun risteilylle oli saapunut jokunen ihminen etelästäkin. Yksi oli Tampereelta, yksi Jyväskylästä. Helsingistä saattoi olla joku muukin kuin Pasilassa asuva yh-ystäväni sekä liiton toiminnanjohtaja. Väkeä oli herätelty liikkeelle.

----------------

Laivalla oli mukana myös yksi (1) jäsen liittohallituksesta, jossa on puheenjohtajat mukaanluettuna kymmenen (10) ihmistä. Olimme siitä hyvin iloisia. Hän oli meidän pohjoisen oma Seijamme Kemin yhdistyksestä. Seijan ja liiton toiminnanjohtajan lisäksi laivalla oli myös aluekoordinaattori Turusta. Annoimme näille liiton työntekijöille paljon kiitosta liittohallituksen toiminnasta.

Hallituksen osanotto kertoi meille viestiään, että liitto on sitoutunut jäseniinsä ja on kiinnostunut kentästä ja yksinhuoltajien tarpeista. Se lämmittää mieltä.

Liittohallitusta pitää kiittää itse risteilyideastakin. Hallitus oli itse määritellyt risteilyajankohdan ja lähtösataman. Hallitus oli halunnut, että hyppäämme Turun laivaan. Se oli onnistunut linjaus; onhan kaksi hallituksen jäsentäkin Turusta. He olivat varmasti hengessä täysillä mukana, kun me jäsenistö lähdimme merelle heidän kotisatamastaan. Heidän mieltään takuulla lämmittää se, että me puhuimme heistä laivalla. Samoin puhuimme liiton puheenjohtajasta ja muusta hallituksesta. He olivat  päätöstensä avulla lähettäneet jäsenistön tälle matkalle.

Jos joskus onnistumme heidät tapaamaan, otamme risteilyn varmasti puheeksi ja muistamme kiittää.

------------

Jotkut lähtivät matkalle nimenomaan siksi, että pääsevät mukaan yhteisiin tilaisuuksiin, joita Yhden vanhemman perheiden liitto ry laivalla järjestäisi. Nehän olisivat matkan parasta antia. Kaikenlaisia reissuja riittää, mutta vain tämä laiva tarjoaisi mahdollisuuden kuulla mitä on meneillään yksinhuoltajuudessa.

Meren ylitys tarjosi ohjelman järjestämiseen ruhtinaallisesti aikaa. Laivan oma ohjelmatarjonta keskittyi myöhään iltaan.

Kuulimme vihdoin laivalla, että liitto oli halunnut turvata meille aivan erityisesti sitä ohjelmaa, jota Viking Line tarjosi Amorellallaan. Brasiliasta saakka (tai jostain sieltä päin) saapuneet sambaajanaiset saivat helpottuneina keskittyä tarjoamaan meille upeita esityksiään. Naiset ottivat monia kiinnostavia askeleita sivulle, eteen ja taakse ja vasemmalle ja oikealle. He pyörivät myös hallitusti ympäri. Se oli monipuolista.

Liitto vastasi meidän kyselyihimme laivalla, että risteily on nimenomaan virkistymistä varten. Niinpä yksinhuoltajaäidit jäivät hyttiin lastensa kanssa. Näin lastenhoitokin toimi merellä huolellisten ennakovalmisteluiden mukaisesti. Yksinhuoltajaäidit paneutuivat illalla varhain nukkumaan ja siten virkistyivät matkalla. Lapset olivat päivän juoksuttaneet äitejään ympäri laivaa, joten uni maittoi kaikille.

--------------------


Mietimme, että mahtaisivatko bikinipukeiset brasilialaiset estraditähdet suuttua, jos me yksinhuoltajien risteilylle lähteneet sittenkin kokoontuisimme yhteen, saman pöydän ääreen. Arvelimme, että ehkä sambaajatkin pitävät meidän pöytäkeskusteluamme vain hyvänä lämmittelynä illan näyttäviä esityksiä varten. Niinpä rohkenimme kokoontua erääseen kahviloista kello 16.30. Lasten leikkihuoneet olivat vieressä. Pystyimme vahtimaan samaan aikaan lapsia.

Kokoontuminen yhteen pitkän pöydän ääreen olikin virkistävää, se taisi olla koko laivamatkan paras ohjelmanumero. Jokainen esitteli itsensä ja kertoi ajatuksiaan. Puhuimme yksinhuoltajaperheiden elämästä ja tarpeista. Sisällökkäällä keskustelulla on aina myös rentouttava ja terapeuttinen puolensa. 

Liittokokous on tulossa toukokuussa. Liitto saa vaihtovuoroisten tilalle uudet jäsenet ja puheenjohtajakin on erovuorossa. Odotan toiveikkaasti, että puheenjohtaja vaihtuu. 

Pitempään liiton toiminnassa mukana olleet arvelivat, että risteilyllä olisi oma rooli vaalikamppailussa. Laivalle kokoontuminen herättelisi poliittiset intohimot ja virittäisi kampanjoita käyntiin. Siksi olikin hieno mahdollisuus, kun tapasimme laivalla ihka elävän hallitusjäsenen ja peräti kaksi varajäsentä. Tosin me pohjoisen ihmiset tunsimme Seijan jo entuudestaan.